Algekalk kan genopbygge knoglemassen
Bragt i sund-forskning.dk i oktober 2012.
En ny calciumkilde på det danske marked kan gøre en forskel for dem, der lider af knogleskørhed. Det revolutionerende ved produktet er dets evne til ikke blot at stoppe udviklingen af sygdommen som de fleste andre og lignende produkter, men også at genskabe noget af den tabte knoglemasse.
Knoglernes opbyggende proces
Indenfor de seneste 10 - 15 år har forskere opdaget, at kroppen har et kommunikationssystem, der regulerer knogleopbygningen og -nedbrydningen. Det er de knogledannende celler kaldet osteoblasterne, der regulerer aktiviteten i de knoglenedbrydende celler kaldet osteoclasterne. Dette enestående kommunikationssystem kan påvirkes af både ernæringsmæssige faktorer samt kroppens eget hormon- og immunsystem.
Knoglecellerne
Osteoblaster er knogleopbyggende celler, som genopbygger knoglens bindevæv for at mineralerne kan sætte sig fast.
Osteoclaster er knoglenedbrydende celler, som nedbryder collagen i knoglecellen og opløser knoglens mineralske matrix.
Disse to typer knogleceller samarbejder konstant for at vedligeholde knoglemassen og holde den modstandsdygtig overfor frakturer. Opstår der en ubalance i kommunikationsvejen mellem cellerne kan resultatet blive en større nedbrydning og dermed afkalkning end genopbygning.
Enestående calciumkilde
Calcium er en vigtig del af knogleopbygningen, men mineralet har blandt andet brug for både magnesium, D-vitamin og K-vitamin for at kunne optages ordentligt. Almindelige calciumtilskud kan hjælpe med at stoppe udviklingen af knogleskørhed og dermed knogleafkalkning, men de kan ikke hjælpe kroppen med at genopbygge den tabte knoglemasse. Det kan algekalk til gengæld og er god til målrettet at hjælpe mennesker med en lav knoglemasse.
Algekalk stammer fra en saltvandsalge i Sydamerika kaldet Algas Calcareas, og den kan rent faktisk reducere dårlig kommunikation knoglecellerne imellem med 50 - 60 %. De knogleopbyggende osteoblaster udvikles meget hurtigere med dette tilskud end uorganisk bundet calciumcarbonat eller calciumcitrat.
Andre calciumtilskud kan kun reducere dårlig cellekommunikation med mellem 30 - 35 %. Algekalk har desuden den unikke egenskab, at det øger knoglemassen med op til 4 % årligt, hvilket kan være en uhyre vigtig hjælp for de, som lider af knogleskørhed.
Motion øger virkningen markant
Undersøgelser viser, at motion er en meget vigtig faktor til opretholdelse af stærke knogler hele livet. Moderat aktivitet svarende til en fire timers gåtur ugentligt mindsker risikoen for hoftebrud med 20 - 50 % hos både mænd og kvinder uanset alder og calciumindtag.
Meget motion kan desuden give op til 4% stigning i knogletætheden årligt, så der er altså flere positive effekter i kampen mod knogleskørhed ved at holde kroppen i gang.
Fysisk aktivitet forbedrer den maksimale knoglemasse i en ung voksenalder og er ligeledes med til at mindske knogletabet senere hen i livet. Fra omkring 25 - 30 års alderen begynder knoglerne nemlig helt naturligt at afkalke, og derfor er det hensigtsmæssigt at begynde forebyggelsen så tidligt i livet som muligt.
Motion bør derfor være en naturlig del af behandlingen af knogleskørhed tillige med tilskud, der hjælper knoglemassens opbygning.
Usund Livsstil
Der er flere ting, som kan påvirke knoglernes sundhed. Studier viser, at rygning fordobler risikoen for hoftebrud, hvilket er en af de almindeligste knoglefrakturer hos ældre mennesker. Det lader også til, at et højt alkoholforbrug fordobler risikoen for hoftebrud, men der er lidt usikkerhed herom. Andre studier viser nemlig, at et moderat indtag på 1 - 2 genstande dagligt ikke skader knoglerne, så spørgsmålet er, hvornår den kritiske grænse nås. Det er endnu ikke klarlagt.
Kaffe er også en faktor med potentielt skadelig virkning. Drikker man 1 l. kaffe eller mere dagligt øges calciumudskillelsen med 60 mg/dag.
Langvarig thedrikning på ca. 1/2 l. pr. dag synes derimod at beskytte knoglerne mod afkalkning.
Følelserne spiller også ind
Det går mere og mere op for videnskaben, at et menneskes følelsesliv har en vigtig rolle i udviklingen af sygdom. Området er dog ikke særlig godt undersøgt endnu i forhold til osteoporose, men to Skandinaviske undersøgelser indikerer, at mennesker som har et højt stressniveau samt flere belastende følelsesmæssige begivenheder gennem livet kombineret med en emotionel blødhed og svært ved at slippe tanker, som kværner rundt, havde en fordoblet risiko for hoftebrud eller fik konstateret en lav knoglemasse i ryggen.
Der er altså mange gode grunde til at passe godt på sig selv hele livet på både det fysiske, følelsesmæssige og psykiske niveau.

Skrevet af Rikke Agersted