top of page
At leve eller overleve
Publiceret i sund-forskning.dk julen 2010
 
Mange mennesker i den vestlige verden overlever i årevis på underlødig kost. På trods af velstand og overflod er mange fejlernærede og lever et liv præget af manglende overskud og småskavanker, indtil alvorlig sygdom måske indtræder.

I stedet har vi gode muligheder for at leve et optimalt liv i sundhed med masser af energi og overskud – men har vi også viljen til det?

 

Fødevarer nedprioriteres

Danskerne er et af de lande i Europa, som procentvis bruger færrest penge på fødevarer end andre EU lande.  Faktisk bruger vi kun lige omkring 11 %. Sverige, Bulgarien, England og Letland bruger alle over 30 %. Hertil skal lægges det faktum, at dansk moms er på 25 % mod under 10 % i mange af de andre lande. Det betyder i praksis, at vi danskere får langt færrer varer for hver eneste krone, vi køber for, end borgere i resten af EU.

 

Sund kost?

Mange mennesker mener selv, de lever sundt. Fødevareinstituttet har lavet en undersøgelse for Fødevareministeriet, der hedder: ”Danskernes måltidsvaner, holdninger, motivation og barrierer for at spise sundt 1995-2008”. Den viser, at danskerne er blevet mere sundhedsbeviste i undersøgelsesperioden, men desværre også, at vi ikke er realistiske omkring kosten, og hvad der reelt er sundt.

 

Otte ud af ti personer i undersøgelsen, der tæller over 8.000 mennesker, mener, at de spiser nok frugt og grønt  og 45 % af de adspurgte mener, de får nok grøntsager, men fakta er, at det faktisk kun er 6 % der reelt spiser nok ifølge anbefalingerne. Slående tal, der viser hvor svært begrebet ”sund kost” kan være at vurdere for den enkelte.

 

Balance

Sund kost handler ikke blot om at spise nok af de sunde fødevarer, men også om hvor mange af de usunde, der indtages på sidelinien. Slik, chips, kager, læskedrikke, kaffe, raffinerede fødevarer, færdigretter, fast food og meget mere af samme skuffe er alt sammen med til at fylde kroppen med underlødige kalorier, som den skal bruge ressourcer og energi på at skille sig af med igen. Når kroppen bruger energi på unyttigt arbejde, er der mindre energi til forebyggelse og bekæmpelse af sygdom, energikrævende aktiviteter m.m.

 

Vigtige næringsstoffer

Kroppen er én stor biokemisk mekanisme, der har brug for mange forskellige byggestene og næringsstoffer for at kunne fungere optimalt. Er der ikke de rette fedtstoffer i den rette kvalitet til stede, kan cellemembranerne f.eks. ikke udføre deres arbejde ordentligt.

Mangler der aminosyrer, vitaminer, sporstoffer eller noget andet, går det ud over andre af kroppens funktioner.

Kroppen kan sagtens omstille sig og i lang tid fungere på underlødig kost. Men i længden bryder nogle af systemerne sammen, og det er dér sygdom opstår.

Det er derfor langt bedre at forebygge gennem bevidst livsførelse i stedet for at reparere skaderne, når først de er en realitet.

 

Vitalitet og livsglæde

En sund livsstil har mange fordele. Dels er man bedre rustet til at bekæmpe sygdom og dels giver en sund livsførelse et stort mentalt, fysisk og psykisk overskud.

Fysisk sygdom påvirker nemlig et menneske på flere andre planer. De fleste kender følelsen af manglende energi under en simpel forkølelse. Men biokemiske ubalancer kan også påvirke psyken og den mentale sundhed.

 

I gamle dage er mennesker med kraftige blodsukkerubalancer blevet indlagt på den lukkede afdeling, fordi man troede, de var sindssyge. Men i virkeligheden påvirkede det lave blodsukker deres mentale tilstand, og kuren var ikke psykiatriske metoder, men behandling af blodsukkerubalancen.

 

Vital føde

I dag ved man, at sygdomme som ADHD, autisme og ordblindhed kan bedres med tilskud af stabile fiskeolier, at kalkoptagelsen i kroppen er afhængig af både C- og D-vitaminer samt magnesium og at hvert eneste stof, der findes i kroppen har en vigtig betydning.

Alle disse stoffer skal kroppen have gennem kosten. Det er ikke nok at spise en vitaminpille, da fødevarerne også indeholder vigtige fibre og hjælpestoffer som er afgørende for optagelsen.

 

Madens kvalitet og renhed er derfor af yderste vigtighed, og det er vigtigt at vælge madvarer fri for kemikalier, giftstoffer og andre skadelige ting. Økologi og rene, uforarbejdede råvarer er i denne sammenhæng sund fornuft, ligesom det betaler sig at spise alsidigt med sans for det enkelte måltids sammensætning.

 

Motion støtter kosten

Vital og næringsrig føde udnyttes bedst i en sund krop. Motion og bevægelse er vigtige elementer til at styrke kroppens stofskifte – altså cellernes evne til at omsætte og transportere næringsstofferne i kosten.

Motion hjælper i særlig grad kroppen til at omsætter sukker og fedtstoffer, men har mange positive effekter helt generelt.

 

Sund kost kan altså ikke stå alene, men skal understøttes af en generel sund og balanceret livsstil, hvorunder den mentale og følelsesmæssige sundhed også bør plejes.

I bund og grund er det jo ikke så vigtigt, at vi har en flot ny bil i garagen og smart mærketøj i skabet, hvis vi ikke har energi og overskud til at være noget for vores familie og venner.

Men ifølge statestikkerne er vi danskere nok nødt til at oparbejde en større grad af vilje til at leve et sundt liv, hvis vi skal vende det billede, der tegner sig i dag.

Skrevet af Rikke Agersted

bottom of page