top of page
Cellen - nøglen til livet

Bragt i sund-froskning i 2010.

Menneskekroppen består af 216 forskellige typer celler. Hver eneste af dem har en specialiseret funktion, hvortil der bruges helt specifikke næringsstoffer. Mangler et stof, eller er der en genetisk fejl i cellens funktion, kan det have store konsekvenser for kroppens biokemiske balance.

 

Liv

Celler skaber grundlaget for liv, og kvaliteten af livet hænger sammen med, om cellerne fungerer optimalt og får tilført de næringsstoffer, de har brug for. Uden de rette stoffer kan kommunikationen mellem cellerne og arbejdet i den enkelte celle ikke ske efter planen.

En kræftcelle er bl.a. kendetegnet ved, at den lever sit eget autonome liv og undgår kommunikation med andre celler.

 

Cellestofskiftet

Cellerne optager ilt og næringsstoffer ligesom mennesket og afgiver kuldioxid og affaldsstoffer. Enzymer og proteiner indgår bl.a. i cellestofskiftet, der dog er lang mere komplekst end beskrevet. Fælles for alle processerne er, at de stimuleres gennem en varieret, sund og næringsrig kost. Mangler der fx et vitamin eller en bestemt type fedtsyre i kosten, vil det påvirke en eller flere af de mange biokemiske funktioner, hvilket i det lange løb kan have indflydelse på udviklingen af sygdom, træthed og dårlig kommunikation cellerne imellem.

 

Natrium-kalium-pumpen

Den danske forsker Jens Christian Skou fik i 1997 Nobelprisen for sin beskrivelse af natrium-kalium-pumpen, som er en lille ion-pumpe, der sidder i cellemembranen og pumper natriumioner (Na+) ud af cellen og kaliumioner (K+) ind i den.

Pumpen er en del af cellestofskiftet og utrolig vigtig for transportprocesserne ind og ud af cellen samt opretholdelse af cellens væskebalance.

Natrium og kalium fås gennem kosten, og et stort indtag af salt (natriumchlorid) kan påvirke pumpens funktion, fordi der skabes en ubalance mellem natrium og kalium. Er der for meget natrium i kroppen, øges sandsynligheden for at udvikle forhøjet blodtryk og dermed også hjerteanfald og slagtilfælde.

 

Cellemembranen

En sund celle har en blød og elastisk cellemembran, som let kan reagere på de stimuli, den får. Omega 3 fedtsyrer, der er en vigtig bestanddel af membranen, sikrer smidigheden. Opstår der underskud af denne fedtsyre i kosten, kan cellerne blive stive og uelastiske og vil ikke længere reagere optimalt på hormonerne i kroppen. Stive cellemembraner øger fx risikoen for at udvikle sukkersyge, da insulin får sværere ved at aktivere cellerne, hvorved blodsukkeret stiger.

 

Frie radiklaer

Frie iltradikaler er iltmolekyler, der har mistet en elektron. Molekylerne kan opstå fra radioaktiv stråling, tobaksrøg, hård stegning af maden, ultraviolet lys fra solen og luftforurening. De frie iltradikaler harsker fedtstoffer, kulhydrater og proteiner og angriber cellernes struktur. Da cellemembranen består af en stor mængde fedt, angribes den let af de frie radikaler, og modvirker man ikke angrebene gennem et indtag af antioxidanter i kosten, kan resultatet være celleforandringer og celledød. Naturlige antioxidanter er blandt andet carotenoider, peptider, enzymer og stoffer der binder tungmetaller  samt vitaminerne C og E, Q10 og betacaroten (et forstadie til A-vitamin).

 

Livslang omsorg

Det kræver livslang omsorg og opmærksomhed at passe på kroppens celler og give dem de mest optimale betingelser for at udføre deres arbejde og dermed forebygge sygdom og andre ubalancer. Det behøver ikke involvere dyre eller komplicerede tiltag i dagligdagen. Med fokus på indtaget af næringsstoffer i kosten er man allerede langt i samarbejdet med kroppens celler.

 

Skrevet af Rikke Agersted

bottom of page