top of page
Den sunde vagina

Bragt i sund-forskning i 2010.

Et aktivt sexliv og en følelse af at være lækker og indbydende som kvinde hænger for mange sammen med et sundt underliv. Derfor kan det være frustrerende og meget generende, hvis kløe, ildelugtende udflåd, svie og smerter ved samleje pludselig opstår. For nogle kvinder er det en sejlivet kamp at slippe af med generne igen, selvom det faktisk ikke burde være så svært.

 

En sund balance

Den vaginale mikroflora beskytter kvinden mod udefrakommende skadelige bakterier, svampe og andre mikroorganismer. Mikrofloraen består hovedsageligt af Lactobacillus arter, men også bakterier og svampe findes naturligt i skeden hos voksne kvinder. En sund vagina har en pH-værdi på 3,8 - 4,2. Det er østrogenet I kvindens krop, der naturligt regulerer skedens pH værdi, og netop derfor kan tilbagevendende problemer ofte opleves på bestemte tidspunkter i kvindens månedlige cyklus.

 

Hos kvinder i overgangsalderen daler østrogenniveauet, og dermed hæves skedens pH værdi.

 

Vaginale gener

En vaginal ubalance ændrer den naturlige pH værdi i vagina, og dermed skabes gunstige forhold for bakterier, svampe og parasitter.

 

Almindelige og som oftest rimeligt uskadelige vaginale problemer skyldes enten udefra påførte lidelser som klamydia, trichomonas og gonoré eller en lokal forskydning af mikrofloraen som kan give underlivsinfektioner som bakteriel vaginose , vaginitis, mucopurulent cervicitis og underlivsbetændelse.

 

Årsagen hertil kan være antibiotikakur, spiral, forkert brug af tamponer, diabetes, blodsukkerubalancer, overdreven vask af de intime områder, syntetisk undertøj eller dårlig hygiejne. Nogle kvinder oplever også allergi eller intolerance overfor sexlegetøj, intimplejemidler, parfume fra vaskepulver eller sågar overfølsomhed overfor sæd.

 

Det er desuden alment kendt, at de mange kemikalier, plastic og syntetiske stoffer, som megen menstruationsbeskyttelse indeholder kan give kedelige underlivsreaktioner.

 

Tilstanden Allergisk Feminin Irritation er en anerkendt diagnose, hvor der ikke umiddelbart er en påviselig grund til symptomer med vaginal kløe, udflåd og ømhed hos de ramte kvinder. En stor undersøgelse blandt engelske gynækologer konkluderede, at AFI i mange tilfælde er et resultat af den moderne mensturationsbeskyttelse, der for de fleste mærkers vedkommende er spækket med kemikalier, der beviseligt påvirker mikrofloraen.

 

Genoprettelse af en sund vaginalflora

Det kan være nødvendigt at bekæmpe en vaginal ubalance som svamp eller vaginitis med lægeordineret medicin, men det er samtidig vigtigt at behandle skedens mikroflora for at forebygge tilbagefald.

 

Videnskabelig forskning har påvist, at Probiotic Lactobacilli kan øge effekten af svampemidler i behandlingen af candida og vil generelt være effektiv i behandlingen af de nævnte gener. Samtidig må den enkelte overveje muligheden for at ændre de faktorer, der kan ligge bag problemet ved for eksempel at undgå parfumestoffer og kemikalier, behandle blodsukkerubalancer eller skifte spiralen ud med en anden type prævention.

 

Skrevet af Rikke Agersted

bottom of page