Et vigtigt trekløver af fosfolipider
Bragt i sund-forskning.dk i december 2013.
Inositol, cholin og lecithin er alle særlige fedtstoffer, fosfolipider, som indgår i cellemembraner og intracellulære membraner . Stofferne er indbyrdes afhængige af hinanden, og har betydning for et væld af kroppens funktioner.
Et sammensat overflødighedshorn
Hjernen består af 30% lecithin, og er dermed det organ i kroppen, der har den største koncentration af dette fosfolipid. Lecithin er et rigtig spændende fedtstof, som består af forskellige fedtsyrer, fosfat og forskellige fosfatforbindelser, herunder fosfatidylcholin og fosfatidylinositol , samt visse vitaminer og mineraler.
Cholin og inositol fås altså begge fra lecithinkilderne, men bruges også til at danne lecithin i leveren. De to stoffer er først i den senere tid begyndt at få den anderkendelse for deres positive effekt på vores helbred, som de virkelig fortjener.
Holder fedt flydende
Lecithin har den egenskab, at det holder fedtstoffer flydende i kroppen. Stoffet har en hydrofil (vandelskende) og en lipofil (fedtelskende) del, og derfor kan lecithin fungere som en emulgator, der holder fedtstofferne flydende i blodårerne og dermed hindrer aflejringer på indersiden af arterievæggene. Linolsyren i lecithin er med til at balancere kolesterol- og triglyceridtallet i blodet.
Mange mennesker er blevet fedtforskrækkede og skærer så mange fedtstoffer væk i kosten som muligt, men det er faktisk slet ikke det bedste for en sund livsstil. Det handler til gengæld om kvaliteten og mængden af de fedtstoffer, vi indtager. For eksempel har den hollandske forsker van Buchem påvist, at hos mennesker med et lecithinindhold i blodet på mere end 36% af det totale fedtindhold, kan man ikke påvise åreforkalkning. Det kan man til gengæld hos personer, hvor lecithinindholdet er på 34% eller mindre.
En anden fordel ved lecithins emulgerende virkning er dets forebyggende effekt i forhold til udviklingen af brystbetændelse hos ammende mødre. Når fedtindholdet i mælken holdes flydende, vil det ikke sætte sig fast i mælkegangene, og dermed undgåes tilstopning med betændelse til følge. Da diende børn har et særlig stort behov for lecithin, er det vigtigt, at mødrene er opmærksomme på, at næringsstoffet findes i rigt mål i deres kost.
Cholin skal tilføres med kosten
Lecithin indeholder fosfatidylcholin, som er en kilde til cholin. Kroppen producerer dog ikke nok lecithin til at cholinbehovet opfyldes, og det er derfor vigtigt, at kosten også indeholder cholin.
Hvis kroppen mangler cholin, forstyrres transporten af triglycerider og andre fedtstoffer fra leveren og ud i resten af kroppen. Resultatet er en ophobning af fedt i levercellerne samt en forstyrrelse af leverfunktionen.
Cholin sænker kolesterolspejlet ved at indgå i de lipoproteiner, der medvirker til transport af fedt og kolesterol rundt i kroppen. Uden cholin bliver kolesterolen ved at cirkulere rundt i kroppen i stedet for at optages i cellerne. Koncentrationen i blodet kan derfor stige uhensigtsmæssigt, indtil kolesterolen sætter sig i cellevæggene i stedet for at blive transporteret helt ind i cellerne. Tilstanden kan føre til åreforkalkning.
Cholinmangel påvirker homocystein niveauet
Der er en sammenhæng mellem cholin- og folinsyrestofskiftet i leveren. Folinsyrestofskiftet bliver forstyrret ved cholinmangel, og ved folinsyremangel ses omvendt en reduktion i kroppens cholin niveau.
Cholin bruges til dannelsen af phosphatidylcholin, som er med til at styre homocystein niveauet i blodet. Stiger homocystein niveauet uhensigtsmæssigt, kan det føre til sygdommen hyperhomocysteinæmi, som du kan læse om andetsteds i bladet. Sygdommen kan i yderste konsekvens have en dødelig udgang.
Balancen mellem cholin og folinsyre viser tydeligt, hvorfor det sommetider kan være svært at gennemskue den egentlige årsag til en sygdoms reelle årsag. Måden de enkelte stoffer indvirker på hinanden på er temmelig kompliceret, men ikke desto mindre er det vigtigt at forstå essensen i kroppens biokemi. Nemlig at der skal være en god balance mellem de enkelte stoffer for at kroppens celler kan udføre deres arbejde. Det er derfor, vi skal spise varieret og sundt og ikke være kede af at indtage relevante kosttilskud, hvis der opstår mangler af den ene eller anden grund.
Livslang hukommelse
Kroppens primære neurotransmitter acetylcholin bruger cholin i dannelsen. Neurotransmitterens opgave er at overføre nerveimpulser til musklerne, og den er uhyre vigtig for hjernefunktionen og dens kognitive funktioner som hukommelse, koncentrationsevne og tankevirksomhed. Undersøgelser viser, at hjernens funktion kan styrkes hele livet, hvis bare den får tilført nok cholin gennem kosten.
Cholin er særlig vigtigt for børns udvikling. Koncentrationen i et fosters blod er op til syv gange højere end i moderens blod grundet det store behov i fosterets vækst og udvikling.
Cholinunderskud hos børn og voksne vil blandt andet resultere i et underskud i dannelsen af acetylcholin, som kan føre til en række sygdomme, fosterskader og hukommelsesproblemer. Mangel på acetylcholin sættes desuden i forbindelse med Alzheimers og demens.
Inositol og diabetes
Inositol har ligesom cholin en vigtig rolle i opretholdelsen af en normal leverfunktion ved at påvirke forbrændingen af fedtstoffer.
Forskning viser, at diabetikere udskiller store mængder inositol og at depoterne især i lever og nervesystemet er meget lave. Tilskud med inositol har derfor vist sig som en vigtig måde at forebygge de sekundære nerveskader ved diabetes.
Panikangst
Den udbredte behandling af panikangst er typisk antidepressive midler og kognitiv adfærdsterapi. Nogle af symptomerne på panik-angst kan minde om kraftig astma eller et hjerteanfald med hjertebanken, åndenød, svimmelhed, svedeture og rysten. Depression, angst for åbne pladser, alkoholmisbrug, stofmisbrug og selvmord kan være en forlængelse af panikangsten.
Som et alternativ til den konventionelle medicin har der været flere undersøgelser af inositols virkning på sygdommen, og det lader til at dette fosfolipid er mindst ligeså effektivt i behandlingen, som det antidepressive middel fluvoxamin. Og til forskel for den lægeordinerede medicin har inositol praktisk talt ingen bivirkninger.
Forsigtighed ved graviditet
Inositol er nært beslægtet med oxytocin, som har en muskelsammentrækkende virkning, og blandt andet er ansvarlig for at en fødsel går i gang. Derfor frarådes det gravide kvinder at indtage høje doser af inositol som terapi, for ikke at fremprovokere uhensigtsmæssige reaktioner i forhold til graviditeten. Der er dog ingen grund til at være bekymret for den normale indtagelse gennem kosten, da inositol jo er et vigtigt element i dannelsen af lecithin, og derfor ikke skal undgås.
Lecithin bruges til
-
forebyggelse af galdesten
-
forebyggelse af Alzheimer’s
-
motoriske forstyrrelser
-
afgiftning og regeneration af leveren
-
leverbetændelse
-
fedtlever
-
en sund hjernefunktion
-
galdesten
-
hjerte-/karsygdomme
-
forebyggelse af alkoholskader
-
svangerskab
-
brystbetændelse
-
øgning af koncentrationsevnen og håndtering af mentalt stress
-
levering af fedtsyrer til prostaglandinprocessen, hvilket forbedrer udnyttelsen af EPA, GLA og DHA (essentielle fedtsyrer).
Cholins virkninger
-
har betydning for levermetabolismen
-
forbrænding af fedtstoffer
-
transport af næringsstoffer rundt i kroppen
-
styrker hukommelsen og evnen til livslang læring (særligt hos fostre og nyfødte)
-
forebygger demens og Alzheimers
-
tilskud til gravide kan forhindre udviklingen af schizofreni hos barnet senere i livet
-
•vigtig for hjernens udvikling hos fostre og børn.
-
•sænker risikoen for fødselsskader og herunder også for neuralrørs defekter.
-
•er med til at forebygge brystcancer
-
•cholin spiller en vigtig rolle i reguleringen af homocystein niveauet i blodet og har dermed en forebyggende effekt på kronisk inflammation og hjertesygdom.
-
•sænker kolesterolspejlet
Inositols virkninger
-
modvirker mild til moderat depression
-
forebygger OCD (obsessive compulsive disorder - tilbagevendede tvangstanker og -handlinger)
-
behandling af panikangst
-
bruges mod bulimi og overspisning
-
forebygger sammen med cholin fedtophobninger i leveren
-
det menes at have en beroligende effekt og bruges i behandlingen af visse søvnforstyrrelser
-
sænker blodets kolesterolindhold og holder det flydende
-
det har betydning for hårvæksten
-
det er vigtigt for sæddannelsen
-
behandling af sekundære skader ved diabetes
Gode cholinkilder
De bedste cholinkilder er kalvelever, æg og kyllingelever. Derefter følger oksekød, atlanterhavstorsk, broccoli, rosenkål og rejer. Andre kilder er blomkål, iceberg salat, jordnødder, jordnøddesmør og skummetmælk.
Gode inositolkilder
Inositol findes især i frugt. Cantaloupe melon og appelsiner er de bedste kilder, men også bønner, nødder og korn indeholder meget. Dernæst kommer fersken, vindruer, ølgær, løg, ærter, kød og æg. Undgå kaffe, da det ødelægger inositol.
Gode lecithinkilder
Det højeste indhold af lecithin finder man i uraffinerede soyabønner, jordnødder, lever, æggeblommer og hvedekim. Det findes også som emulgator i en del fødevarer som chokolade, kager og margarine, hvoraf sidstnævnte ikke kan anbefales som en god fødekilde. Lecithin tåler ikke opvarmning. Det er derfor at æggeblommen stivner i et hårdkogt æg - lecithinet ødelægges ved kogningen og kan ikke længere holde fedtstoffet i blommen flydende.
Kosttilskud med lecithin kan også anbefales.

Skrevet af Rikke Agersted