top of page
GLA-paradokset - en fedtsyre med modsatrettede effekter

Bragt i sund-forskning i 2011.

Omega-6 fedtsyren gamma-linolensyre, GLA, har antiinflammatoriske egenskaber, men  indgår samtidig også i dannelsen af arachidonsyre, AA, som kan forårsage inflammatoriske processer i kroppen.  Forskning har vist, at kombinationen af GLA med andre fedtsyrer kan forebygge de skadelige processer.

 

Livsvigtige fedtsyrer

Kroppen har brug for fedtsyrer for at kunne fungere. Der findes mange slags, der hver især har deres helt specifikke virkemåder, og som på celleplan indgår i komplicerede processer. Fedtsyrerne kan kroppen selv danne ud fra de næringsstoffer, der er til rådighed.

Der findes dog to fedtsyrer, som den ikke selv kan danne og derfor skal have tilført gennem kosten. De kaldes essentielle fedtsyrer, EFA. Det drejer sig om omega-6 fedtsyren Linolsyre, LA, og omega-3 fedtsyren Alfa-linolensyre, ALA. 

Ud fra disse fedtsyrer kan kroppen selv danne andre fedtsyrer. LA er blandt andet forstadie til GLA og AA. 

ALA kan bl.a. omdannes til EPA og DHA, der begge findes i fiskeolier.

 

Normalt sker der en naturlig omdannelse af de essentielle fedtsyrer til de videre stadier i fedtsyreprocessen. Der kan dog være forskellige grunde til, at disse processer ikke kan forløbe normalt, og derfor kan tilskud af fx GLA, EPA og DHA have sin berettigelse for at hjælpe kroppens biokemi.

 

I den vestlige verden, hvor en stor del af føden udgøres af raffinerede og stærkt behandlede fødevarer, opstår der hos mange en ubalance mellem de enkelte fedtsyrer. Fx indeholder vestlig kost overordnet set langt mere omega-6 end omega-3. Arachidonsyre er et vigtigt fedtstof, som findes i kød, men som i store mængder kan have uhensigtsmæssige bivirkninger. Det betyder dog ikke, at arachidonsyre er usund i sig selv og ej heller, at omega-6 fedtsyrer grundlæggende er usunde, som mange desværre har fået opfattelsen af. Det er balancen mellem de enkelte fedtstoffer, der sammen med en masse andre faktorer i kroppen afgør, om indtaget er hensigtsmæssigt eller ej.

 

Da man i 1923 opdagede, hvor vigtige de essentielle fedtsyrer var, blev de karakteriseret som vitamin F. Man har senere fundet ud af, at de i stedet tilhører fedtsyregruppen.

 

De vigtige enzymer

Fedtsyrestofskiftet er afhængigt af forskellige enzymer. Omdannelsen af linolsyre, LA, til gamma-linolensyre, GLA, sker ved hjælp af enzymet delta-6-desaturase, D6D.  Mængden af dette enzym falder med alderen, men er også mindsket ved forskellige sygdomstilstande som diabetes, eksem, psoriasis, ledbetændelse/gigt og forhøjet blodtryk.

 

I praksis betyder det, at når D6D niveauet falder, har kroppen svært ved at danne nok GLA, selvom der er rigeligt med LA tilstede i kroppen. Det kræver derfor lidt ekstra opmærksomhed at sikre kroppen nok GLA direkte fra kosten eller gennem tilskud.

 

Faktorer som kost, forurening, medicin og motionsvaner er alt sammen med til at påvirke biokemien i kroppen og kan dermed have mere eller mindre direkte indflydelse på enzymprocesserne.

 

Paradokset

GLA omdannes videre i kroppen til dihomo-gamma-linolensyre, DGLA, ved hjælp af enzymet elongase. DGLA indlemmes i cellemembranerne, hvorfra det kan omdannes til forskellige stoffer, der alle er anti-inflammatoriske. Det ene af disse stoffer er arachidonsyre, AA.

Arachidonsyre er i sig selv anti-inflammatorisk, men dets stofskifteprodukter er inflammatoriske.

Balancen mellem DGLA og arachidonsyre i den enkelte celle er afgørende for, om der dannes inflammatoriske eller anti-inflammatoriske stoffer. Dette er helt enkelt GLA-paradokset.

 

Omega-3 fedtsyren EPA konkurrerer desuden med AA i nogle af stofskifteprocesserne, da de begge danner grundlag for eikosanoid-dannende enzymer. Eikosanoider er en form for vævshormoner, der kort fortalt kan have positive immunstimulerende egenskaber eller uhensigtsmæssige immunhæmmende egenskaber.

 

EPA’s betydning

Forskere har været bekymrede for, om rene GLA tilskud på lang sigt ville resultere i en ophobning af arachidonsyre i kroppen med deraf følgende immunhæmmende og inflammatoriske reaktioner til følge.  Nogle studier viste nemlig, at blodserumets AA niveau i kroppen steg hos personer, der indtog ren GLA over en længere periode. Et forhøjet AA blodserum indikerer et forhøjet niveau af de inflammatoriske reaktioner i kroppen.

 

Det har derfor været interessant at undersøge, hvordan de naturlige anti-inflammatoriske processer i kroppen kunne styrkes på en sundhedsfremmende måde.

Det lader til at omega-3 fedtsyren EPA er vigtig i denne sammenhæng, da fedtsyren svækker DGLA’s omdannelse til arachidonsyre. Hvis EPA gives samtidig med GLA, hæmmes de inflammatoriske processer samtidig med, at DGLA’s anti-inflammatoriske processer forløber uhindret. Dette kan direkte ses i blodserumniveauet, hvor tilskud givet samtidig af EPA og GLA sænker AA blodserumniveauet.

 

GLA mangel

Ifølge den nu afdøde forsker D.F. Horrobin er eksem kroppens første tegn på mangel af essentielle fedtsyrer. GLA hjælper huden med at holde på væsken, og er den i underskud, kan kløe, udslet og skællende hud være nogle af de symptomer, der viser sig.

GLA tilskud kan derfor være et vigtigt valg ved forskellige hudsygdomme som psoriasis, Sjögren's syndrom, børneeksem og atopisk eksem.

Fedtsyren har desuden vist sig at have en god effekt på gigt, diabetes, hjerte-kredsløbssygdomme, PMS og klimakterielle problemer.

 

Gamma-linolensyre kan danne et lithiumsalt ved navn lithium gammalinolenat, Li-GLA.  Saltet undersøges i øjeblikket videnskabeligt, da testresultater in vitro (reagensglas e.l.) indikerer, at det kan ødelægge HIV smittede T-leukocytter (hvide blodlegemer). Måske en banebrydende opdagelse, men desværre ikke helt uden bivirkninger, da Li-GLA giver mave-tarmproblemer, træthed, hovedpine, nedsættelse af hæmoglobin-niveauet og blod i urinen, hæmaturi.

 

Dræber cancerceller

En anden stor opdagelse omkring GLA’s helbredende virkninger blev offentliggjort i 2005. Forskere på det amerikanske NorthShore University HealthSystem Research Institute havde spændende forskningsresultater, der viste, at GLA kunne hæmme et bestemt protein, HER-2/neu, som er meget aktivt i en særlig aggressiv form for bryst-, ovarie- og mave-tarmcancer.

Traditionelt behandles de aggressive kræftformer med medicinen Herceptin, som blokerer dannelsen af HER-2/neu. Laboratorieforsøgene viste, at GLA tilskud, der tages samtidig med Herceptin, øger lægemidlets virkning 30 – 40 gange. Fedtsyren virker dermed indirekte hæmmende på væksten af cancercellerne, dog uden at påvirke raske celler.

 

Spædbørn

GLA rige kilder er alle fra planteriget, lige med en enkelt undtagelse – nemlig modermælk. Undersøgelser af modermælken hos kvinder, hvis børn led af eksem, viste et meget lavt GLA indhold i mælken. I de tilfælde, hvor mødrene selv led af eksem eller allergi, var GLA indholdet endnu lavere.

LA og GLA er vigtige næringsstoffer, som indgår i udviklingen af thymus (brisselen) og reguleringen af T-lymfocytterne, som er en del af immunforsvaret.

 

En undersøgelse (“Decreased thymus size in formula-fed infants compared with breast-fed infants” af H. Hasselbalch et al. 1996) påviste, at thymus var markant mindre hos børn i firemåneders alderen, som var opfostret med modermælkserstatning, end hos de børn, der blev ammet uagtet barnets køn, størrelse, længde og eventuelle sygdomshistorie. Thymus blev både målt ved børnenes fødsel, og da de var fire måneder gamle.

 

Vidste du
Er man ikke i stand til at amme sit barn, kan man tilsætte ren GLA til modermælkserstatningen fordelt over dagen, så barnets immunsystem styrkes, og de inflammatoriske processer forebygges. Vælg om muligt en DHA-rig modermælkserstatning, eller tilsæt også DHA.

Modermælk indeholder rent faktisk mere DGLA end GLA.

 

Hvor findes GLA?

GLA findes i følgende planter og fødevarer:

-kæmpenatlys

-hjulkronefrø

-solbærkerner

-hampefrø

-spirulina

-modermælk

 

LA, forstadiet til GLA, findes bl.a. i følgende fødevarer:

-tidselolie

-solsikkekerner

-hvedekim

-soyabønner

-jordnødder

-hørfrø

-majs

 

GLA tilskud kan tages som et rent tilskud, eventuelt sammen med en naturlig, stabil fiskeolie.

Det kan også tages i et kombinationspræparat  med EPA.

 

Skrevet af Rikke Agersted

bottom of page