Hvad vi reelt har brug for
Bragt i sund-forskning.dk i oktober 2013.
Der er mange holdninger til vitaminpiller og desværre mangler nogle af dem et ordentligt fundament. Saglig forskning kan heldigvis give os svaret på, om der reelt er forskel på kvaliteten og dermed ræson i prisforskellene på helt almindelige vitaminpiller, hvorfor ADT ikke er nok og meget mere.
Milliarder af udvekslinger dagligt
Den menneskelige krop er ren biokemi. Hver eneste dag vil de mere end 100.000 mia. celler i den nedbryde, opbygge og udveksle stoffer i en kontinuerlig proces for at fordre sundhed og balance. Til disse processer skal kroppen bruge en masse stoffer som fedtsyrer, proteiner, vand, mælkesyrebakterier samt vitaminer og mineraler. Alle stofferne indgår i komplicerede processer med hinanden, og får vi ikke nok af de enkelte, vil nogle af processerne lide under det. I moderne tid indtager vi mange fødevarer, som er stærkt forarbejdede og dermed mangler essentielle nærings- og indholdsstoffer. Vi udsættes for forurening, stress, mange springer motionen over og så har vi et overflødighedshorn af nydelsesmidler, som kroppen reelt ikke har brug for. Søde sager, chips, sodavand, kaffe og lignende. Mange fedtstoffer er ødelagte, når vi køber dem, grundet behandlingen fra kilde til færdigt produkt, og således udsættes vores celler for rigtig mange belastninger, som kan forstyrre det fintfølende system i kroppen. Der er derfor rigtig mange grunde til, at vi ikke får nok vitaminer og mineraler i den daglige kost.
Hvorfor multivitaminpiller?
Cellernes komplicerede arbejde fordrer faktisk hele spektret af vitaminer og mineraler, for at kunne forløbe normalt. Mange af stofferne arbejder sammen i processerne, så for at sikre et bredt udbud anbefales en multivitaminpille i det daglige fremfor monoterapi med enkelte stoffer. Hvis man vel at mærke ikke fejler noget og dermed har brug for et ekstra boost af særlige vitaminer eller mineraler. Ved siden af multivitaminpillen.
Optagelighed
Det betaler sig at kigge på kvalitet fremfor kvantitet, når man skal vælge produkt. Uorganisk bundne vitaminpiller optages langt dårligere end de organisk bundne, som kroppen genkender og udnytter langt mere effektivt.
Desværre er organisk bundne tilskud ofte dyrere end de uorganisk bundne, hvorfor mange blot vælger det billigste produkt på hylden. Men det kan simpelthen ikke betale sig.
Googler man dyrefoders kvalitet, står der en masse om, hvorvidt de er organisk eller uorganisk bundne - og hvori forskellen ligger. På en hjemmeside for hestefoder tilsat organisk bundne vitaminer og mineraler kan man læse, at optageligheden af disse kontra uorganiske er op til 70 % højere. Landmænd er meget opmærksomme på disse ting, for hvis en malkeko ikke får de rigtige næringsstoffer, så falder mælkeproduktionen.
Interessant nok må firmaer, der producerer og sælger kosttilskud til mennesker, ikke fortælle de samme fakta om deres produkter, da der er strenge regler i Danmark for hvilke anprisninger et kosttilskud må have. Og da vi mennesker "kun" skal yde mentalt og fysisk på vores arbejdspladser, er det ikke ligeså tydeligt, om den manglende koncentration eller fysiske formåen skyldes mangelfuld kost, stress eller dovenskab. Kender man lidt til ernæring, ved man dog, at præstationen kan forbedres med den rette kost og de rigtige tilskud.
Med optagelighedsprincippet in mente, er det let at gennemskue, at hvis optageligheden af en vitaminpille til 1 kr. stykket kun er f.eks. 20 - 30%, så kan det godt svare sig at købe den til 2 kr. stykket, hvor optageligheden ligger på f.eks. 70%. Hvorfor give penge for noget, som primært skylles ud i toilettet bagefter?
Forskel på ADT og ODT
Myndighederne har sat en grænse for alle vitaminer og mineraler, ADT, som er den officielt fastsatte dosis for et sundt og velfungerende menneske i forhold til at undgå mangelsygdomme. Disse retningslinier blev udarbejdet helt tilbage i 1943, og angiver altså intet om det reelle behov, men hvad man som minimum skal have tilført for at undgå mangelsymptomer. Der er i ADT ikke taget højde for hvad syge, ældre, børn, gravide, stressede, rygere eller sportsudøvere har brug for.
ODT står for optimal daglig tilførsel og indikerer til gengæld, hvad det enkelte menneske har brug for. Fødevarestyrelsen har for eksempel sat ADT for C-vitamin til 80 mg., men skal vitaminet bruges forebyggende og til styrkelse af immunforsvaret, er ODT mellem 500 - 1000 mg. dagligt. Ved infektioner, afgiftning og vægttab kan doseringen komme helt op på mellem 1000 - 10.000 mg. (Kilde: "Lev sundt med vitaminer og mineraler" af Henrik Dilling)
Gedigen forskning bag
Det er den moderne forsknings resultater, som ligger til grund for den viden, man i dag har om ODT. De seriøse producenter af kosttilskud bruger denne viden til at sammensætte deres produkter så hensigtsmæssigt som muligt i forhold til forbrugerne. En multivitaminpille af høj kvalitet bruger ikke kun ODT som retningslinie, men arbejder også med en forståelse for, hvordan de enkelte stoffer arbejder sammen og i hvilke doser, der virker bedst i forhold til hinanden.
Det er på baggrund af denne for nogen seriøse tilgang, at der ses så store prisforskelle på de varer, man finder på hylderne. Kvalitet, forskning og opmærksom produktudvikling koster penge, og det betaler forbrugerne for, når de vælger et kvalitetsprodukt. Til gengæld får de også en multivitaminpille, der virker rigtig godt.
Forskning viser, at menakinon er en vigtig faktor i forebyggelsen af åreforkalkning. I et studie fra 2004 fra American Society for Nutritional Sciences, redegøres der for hvordan K-vitamin afhængige proteiner har vist sig at hæmme åreforkalkning. Deres effektivitet afhænger af hvor meget K-vitamin, der er tilgængeligt i kroppen. Både K1 og K2-vitamin blev undersøgt, men det var udelukkende menakinon, der viste sig at have en forebyggende effekt på sygsommen. Forskning af denne slags ligger til grund for velovervejede sammensætninger i de dyrere produkter, og man kan derfor undre sig, når kritikerne gang på gang afviser vigtigheden af vitaminpiller eller påstår, at der ikke er nogen forskel på det ene mærke frem for det andet.

Skrevet af Rikke Agersted