top of page
Mælkesyrebakterier i stedet for penicillin

Bragt i sund-forskning i juni 2017

Lider du jævnligt af svamp i underlivet eller andre ubalancer med kløe, udflod og irritation? Måske trænger din mikroflora til et boost af de gavnlige mælkesyrebakterier, som skaber balance i vaginalområdet og dermed trange kår for svamp og andre ubalancer.

 

Antibiotika er ofte første valg hos lægen, når der skal behandles symptomer i en kvindes underliv. Udfordringen med antibiotika er dog, at mikrofloraens balance forrykkes yderligere end det, sygdommen allerede er skyld i. Resultatet kan være tilbagevendende svampeinfektioner eller bakteriel vaginose samt kløe og svie, der ikke går væk. Den oplagte måde at behandle problemerne på er derfor at fokusere på genoprettelse af den lokale mikroflora og fjerne de faktorer, som kan virke fremprovokerende på symptomerne.

 

Vi er for rene

Vi danskere er uhyre renlige og skrubber gerne de intime steder med masser af sæbe op til flere gange dagligt. Når vi gør det, er vi med til at skabe ubalance i mikrofloraen. Sæbe er fint i moderate mændger, men sæbeafvaskning flere gange dagligt kombineret med brug af tamponer og bind, barbering og tøj som huden ikke kan ånde i - ja det er en rigtig dårlig cocktail for mikrofloraen. Huden har brug for at ånde. Vaginalområdet er fra naturens hånd et område med relativ høj fugtighed og folder, som både fugt og bakterier eller svamp kan gemme sig i. Når vi tilfører trusser, som måske endda er af syntetisk materiale, bind eller trusseindlæg med plasticlag der hindrer gennemblødning, eller tamponer som for alvor spærrer for lufttilførslen og dermed slimhindernes mulighed for at ånde. Ja, så skaber vi gode forhold for bakterier og svamp. Candida er den mest almindelige svampeinfektion i skeden.

 

Hold igen med barberingen

Det er meget moderne med minimal eller ingen intimbarbering. Fakta er dog, at når vi barberer hårene væk, så skraber vi samtidig henover huden med barberbladene og det kan fjerne det øverste, tynde lag hud incl. den beskyttende mikroflora. Ved en barbering irriteres hårsækkene og der kan opstå en mindre inflammation. De fleste kvinder kender de små røde knopper, som kan opstå efter barberingen. De er ikke kønne, men vigtigere end udseendet er det faktum, at de røde knopper indikerer, at der er opstået en inflammation omkring hårsækkene. Barberingen giver nemlig fri adgang for bakterierne, som kan forrykke mikrofloraens balance.

 

Hormoner og medicin

Der er et hav af andre ting, som kan påvirke en kvindes mikroflora. Hormoner, som mange kvinder får gennem præventionsbeskyttelse eller i overgangsalderen, kan påvirke den kvindelige cyklus og være medvirkende til at skabe ubalancer. Hertil kommer antibiotika, spiral (også kobber) samt samleje, hvor mandens bakterieflora overføres til kvinden. Er hendes egen mikroflora svækket, kan overførslen af en fremmed være med til at give problemer. Graviditet er også kendt for at øge sandsynligheden for svampeinfektioner, hvilket skyldes ændringen i kvindens hormoner og dermed også ændringer i hendes mikrobiologi.

 

Vi kan gøre meget selv for at forebygge sygdomme i vaginalområdet. Opstår der tegn på ubalance kan man med fordel tage en kur med mælkesyrebakterier i stikpilleform,  som fodrer mikrofloraen med gavnlige mælkesyrebakterier, og dermed holder de potent skadelige i skak. Doseringen på pakken skal blot følges.

 

Skrevet af Rikke Agersted

bottom of page