top of page
Naturens hjælp til god søvn

Bragt i sund-forskning.dk i december 2016.

Er du en af de mange danskere, som har svært ved at falde i søvn eller som sover dårligt i løbet af natten? Så kan aminosyren tryptofan måske hjælpe dig.

 

Hjernen afgifter under søvnen

Det er virkelig vigtigt for kroppen, at vi sover godt og længe om natten, så den har mulighed for at restituere sig selv. 6 - 8 timers søvn er den tid kroppen skal bruge for at blive klar til en ny dag. Og selvom vores bevidsthed er sendt på drømmerejse om natten, så arbejder kroppens celler på at afgifte og restituere sig for at blive klar til nye udfordringer. Dette arbejde er uhyre vigtigt for vores sundhed og for hjernens velbefindende. Den har nemlig sin helt egen måde at afgifte på, og processen går særlig hurtigt, mens vi sover.

Når hjernen bruger energi i løbet af de vågne timer, danner den et biprodukt, som hedder amyloid-beta. Stoffet ophobes i hjernen, indtil vi sover, hvor en helt særlig afgiftningsproces sættes i gang. Vores lymfesystem rækker ikke op i hjernen for at fjerne affaldsstoffer, ligesom den gør i resten af kroppen. Hjernen bruger i stedet cerebrospinalvæsken, som den er omsluttet af. For at cerebrospinalvæsken kan flyde ind mellem cellerne om natten, krymper de en lille smule for at skabe plads til processen. Væsken suger affaldsstofferne ud af cellerne og transporterer dem væk gennem blodbanerne.

 

Søvnmangel og Alzheimers skaber ophobning af amyloid-beta

Hvis hjernen ikke får tid nok til at afgifte kan nogle af symptomerne være dårligere hukommelse og nedsat koncentration. Personer, der lider af søvnmangel generelt, lider også ofte af hyppigere infektioner. Søvn styrker altså også immunforsvaret og hjælper med at holde os raske. Undersøgelser viser, at amyloid-beta ophobes mellem cellerne, når ikke vi får søvn nok. Det samme sker hos Alzheimers patienter, hvor niveauet af stoffet er langt højere end hos dem, der ikke er ramt af sygdommen. Nogle af symptomerne ved søvnmangel og Alzheimers minder altså om hinanden og skyldes formentlig ophobningen af amyloid-beta i begge tilfælde. Man kan ikke sige noget om, hvorvidt stoffet kan være medvirkende til udviklingen af Alzheimers, men det er tydeligt, at søvnmangel hos personer, som allerede har udvist symptomer på sygdommen, forværrer tilstanden. Der er altså langt mere på spil ved at sikre den gode nattesøvn end blot at undgå lidt klatøjethed næste dag.

 

Aminosyre hjælper døgnrytmen

Tryptofan er en spændende aminosyre, som danner serotonin om dagen og melatonin om natten. Begge stoffer indgår i den normale søvnrytme, og derfor er det vigtigt, vi sikrer en god balance i kroppen. Tryptofan optager vi blandt andet fra kød, mælkeprodukter, æg, sesamfrø, græskarkerner, hørfrø og jordnøddesmør. Tages tryptofan lige inden sengetid bliver det lettere at falde i søvn og søvnkvaliteten øges. Tryptofan hjælper dermed indirekte på følelsen af at vågne langt friskere og mere veludhvilet om morgenen.

Oplever man en periode med stress, kan det være svært for kroppen at slappe ordentligt af og lægge tankemylderet  væk for natten. I så tilfælde kan et ekstra tilskud af et B-complex give den ekstra ro der skal til for at man overgiver sig til drømmeland og nattens restitution. Og modsat sovemedicin er sådan et tilskud hverken vanedannende eller efterlader en med følelsen af at være lidt ved siden af sig selv næste morgen. En helt naturlig måde at hjælpe kroppen på, som også på lang sigt har en masse gode sideeffekter.

 

Mulige årsager til dårlig søvn og indsovningsvanskeligheder

  • kaffe efter kl. 17 kan gøre det svært at sove

  • stress udløser adrenalin i kroppen ligesom kaffe, og det har en opkvikkende effekt, som kan gøre det svært for kroppen at finde hvile og slappe af

  • hvis du spiser aftensmad sent eller snacker i større stil om aftenen, sætter fordøjelsessystemet i gang, og så kan det være svært for kroppen af falde til ro

  • cola og sort te indeholder koffein, som har en opkvikkende effekt og bør heller ikke drikkes efter kl. 17

  • alkohol indtaget inden sengetid kan påvirke søvnrytmen, så man ikke opnår den dybe søvn

  • motion inden sengetid sætter stofskiftet i vejret og udløser hormoner, som hjælper til at holde os vågne.

Skrevet af Rikke Agersted

bottom of page